среда, 28. јануар 2009.

Blog u našoj školi

Prvi post koji će se naći na školskom blogu je upravo posvećen korišćenju bloga u nastavi.
Blog ili ukratko Internet dnevnik pruža mogućnost nastavniku da osmisli nastavnu jedinicu (ili čitavu nastavnu temu) iz nekoliko manjih delova. Manji delovi se lakše savladavaju i usvajaju, pa je osećaj uspeha kod učenika neizostavan. Taj osećaj će biti pokretač daljeg učenja. Učenici će moći jednostavno i brzo da pristupaju informacijama koje im pružate.
Nastavni materijali koje ćete izlagati na ovaj način mogu biti u obliku teksta, slike, animacije, audio i video zapisa, jednom rečju multimedijalni.

Blog kao jedan od možda najmlađih Internet servisa nije dovoljno poznat ni nastavnicima, ni učenicima ni roditeljima, kao moguće nastavno sredstvo. On se pojavio posle www-a, e-mail-a , chat-a i drugih servisa pa je kao najmlađe čedo Interneta još malo poznat široj javnosti.

U našoj školi smo u aprilu 2008. sproveli anketu i ispitali učenike i roditelje V, VI, VII i VIII razreda o tome da li koriste Blog na Internetu i da li je bezbedan. Od ukupno 298 anketiranih učenika čak 67,79% je odgovorilo da ne zna šta je to pa se prema tome ne mogu ni odrediti da li je opasan ili ne. Četvrtina ispitanih (25,84%) izjavila je da koriste Blog uz kontrolu roditelja, a samo 6,38% je smatralo da je Blog opasan i da ga treba izbegavati.

Zato smo u maju mesecu osmislili i sproveli jedan mali projekat sa učenicima šestog razreda. Projekat su vodile nastavnica nemačkog jezika, Slađana Radić i nastavnica informatike Marina Petrović.
Tok projekta je podeljen na nekoliko etapa. Prva i druga etapa su se odvijale u informatičkom kabinetu. Nastavnica informatike je učenike uputila u osnovna pravila bezbednog ponašanja na Internetu. Zatim je predstavila pojam Bloga kao i njegovu primenu. S obzirom da većina učenika nije imala e-mail adresu na potrebnom domenu, učenici su uz pomoć obe nastavnice uspešno kreirali svoje e-mail adrese. Nastavnica nemačkog je napravila svoju radnu adresu.
Druga etapa projekta je realizovana tako što je nastavnica nemačkog postavila prvi deo lekcije, probni test sa lakim pitanjima koja su bila namenjena obnavljanju već naučenog gradiva. Pitanja su sadržala delove koje je trebalo dopuniti. U sledećoj etapi postavljeni su malo zahtevniji zadaci. Nastavnice su snimile audio materijal sa odlomkom iz teksta, naravno na nemačkom.
Postavljeni audio sadržaj su učenici preuzeli i preslušavali.
Za rad je korišćen blog na besplatnom e-mail nalogu kompanije Microsoft (na domenu .live) i njegova opcija za blog koja se zove Spaces.

Ukoliko želite da pročitate detaljnije o anketi, o projektu i komentare nastvanice nemačkog i učenika možete kompletan tekst pronaći u časopisu PIL od maja 2008.-e godine, na linku http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/casopis/default.mspx gde se nalazi arhiva svih brojeva.

Dobrodošli na blog škole!

Dragi učenici, poštovane kolege i roditelji.

Ovaj blog je napravljen sa ciljem da se na njemu aktivno prate sva dešavanja u našoj školi.
Toliko toga lepog se dešava svakodnevno a za to se ili ne zna ili se nema vremena da se komentariše. Nadamo se da će ovaj blog otvoriti dodatni prostor na kome će škola živeti svoj virtuelni život, toliko potreban u današnjem užurbanom životu.
Sve što želite da kažete, pitate i napišete, napišite ovde.
Dobra volja, pozitivna namera i osmeh su obavezni!
Dobrodošli!

Kolektiv Osnovne škole "Jovan Popović" iz Novog Sada